27.6.2023

Maskun kunnan tilinpäätös reilusti ylijäämäinen

Valtuustokausi on puolessa välissä ja haasteita riittää. Joskaan kaikki eivät ole meidän maskulaisten päättäjien kätösissä, mutta varmaa on ainakin se, että helppoja ratkaisuja ei siinnä horisontissa.

Maskulla menee kuitenkin ihan kivasti, jos tarkastelee talouden kovia sektoreita.

Reilusti ylijäämäinen tilinpäätös 1,6 miljoonalla, lainakannan lyheneminen, uhkaavasti kasvaneiden sote-menojen siirtyminen pois leveämmille harteille, asukasluvun kasvu sekä uusien kaavahankkeiden käynnistyminen. Saimmepa vielä Akselistakin lämpimän kädenpuristuksen lisäksi maksuosuuksien palautuksena vajaa 800 000 euroa.

Elämme monella tavalla siis taloudellisesti hyvää aikaa, mutta suuntaan on väistämättä tulossa muutos lähivuosina kuten olemme viranhaltijoilta useasti saaneet kuulla.

On helppoa olla päättäjä, kun sinetöinnin alla ovat vain mukavahkot päätökset.

Toisenlaisessa tilanteessa tarvitaan enemmän arvovalintoja. Niitä meillä väistämättä on vielä edessämme.

Pehmeämmällä puolella, kodeissa ja kuntalaisten elämässä voi kuitenkin olla sekä isompia että pienempiä kriisejä. Kasvaneet elämisen kustannukset ja yhteiskunnalliset epävarmuuden vuodet haastavat henkistä kriisinkestävyyttämme. Emme voi olla ottamatta vakavasti myöskään hätähuutoja kasvaneen pahoinvoinnin myötä. Elämme valitettavasti monella tavalla yhteiskunnassamme tilanteessa, että pinnan alla kiehuu. Me kaikkien valtuustoryhmien valtuutetut jätämme tänään aloitteen, jossa keskiössämme ovat lapsemme ja nuoremme sekä heidän hyvinvointimme.

Viimeiseen 1,5 vuoteen on sisältänyt niin hyvinvointialueuudistus kuin joukkoliikenneratkaisu Fölinkin raukeaminen sekä tietysti kevään eduskuntavaalit. Nähtäväksi jää millä tavalla tuleva hallitus luotsaa kuntien tehtäviä ja jakaa talouden pelimerkkejä. On kuitenkin varmaa, että kunnissa on panostettava terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen tilanteessa, jossa pikimminkin yleinen pahoinvointi lisääntyy kuin vähenee.

Kiitos henkilöstölle, maskulaisille, kiitos kolmannen sektorin toimijoille! Pidän tärkeänä, että me valtuutetut teemme työtämme mahdollisuuksien mukaan näkyväksi. Tämä jos jokin lisää kuntalaisten osallistumista. Osallistava budjetointi on upea juttu, kunhan siitä tiedotetaan riittävästi. Lopulta olen huomannut, että parhaiten luottamushenkilötyö palkitaan kun voi olla linkkinä kuntalaisten ja kunnan päätöksenteon välillä. Yhteistyö on ollut luonnikasta.

Haluan lopuksi Maskun KD valtuustoryhmän puolesta toivottaa kaikille hyvää kesää!

Kutsu Katriina Kylään

Haluatko kutsua minut puhujavieraaksi tapahtumaasi tai mielenkiintoiseen tilaisuuteesi? Haluaisitko olla mukana osana tätä hienoa ja merkityksellistä kampanjaa kirittämässä minua kohti Eduskuntaa? Haluatko kysyä ajatuksistani ja näkemyksistäni? Rohkaista tai tukea?