9.6.2023

”Haluan tehdä KD:sta houkuttelevan myös nuorille ja työikäisille” – KD:n varapuheenjohtajaksi ehdolla oleva Katriina Hiippavuori luottaa selkeän viestinnän voimaan

Katriina Hiippavuori keräsi eduskuntavaaleissa kristillisdemokraateista kuudenneksi eniten ääniä, liki 3500. Hän pyrkii puolueen varapuheenjohtajaksi ja houkuttelisi toimintaan mukaan uutta sukupolvea.

Hiippavuori on menestynyt politiikassa suoraselkäisellä ja -puheisella viestinnällään.

– Haluan puhua asioista kaunistelematta ja suoraselkäisesti, mutta kuitenkin rakkaudessa, hän kertoo tämän viikon KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä.

Hiippavuorella on takanaan tiivistahtinen kevät: Sari Essayahia eduskunnassa avustava maskulainen perheenäiti oli eduskuntavaaliehdokkaana Varsinais-Suomessa ja keräsi 3500 ääntä. Se on kuudenneksi eniten koko puolueessa. Lähinnä Hiippavuoren äänimäärä vertautuu KD:n viiden istuvan kansanedustajan keräämiin äänisaaliisiin. Nyt, 2 kuukautta vaalien jälkeen, hän kokee yhä ihmetystä tuloksesta.

– Tämä oli valtavan suuri henkilökohtainen voitto. Uskon, että tämä oli aikamoinen jysäys monelle.

– Tämä oli valtavan suuri henkilökohtainen voitto. Uskon, että tämä oli aikamoinen jysäys monelle.

Hiippavuori kertoo saaneensa kampanjan aikana positiivista palautetta muun muassa siitä, että osasi kansantajuisesti tuoda esiin KD:n tavoitteita.

– Moni ymmärsi, että KD:n asiat ja arvot ovat lähellä heidän maailmankuvaansa, vaikka ei olisi ennen KD:tä äänestänyt.

Hiippavuoren kevät on jatkunut hallitusneuvotteluissa, joissa hän on osallistunut oikeuspolitiikan ja tasa-arvon jaoston neuvotteluihin.

Hallitusneuvotteluihin neuvottelijaksi pääsemistä Hiippavuori pitää ainutlaatuisena mahdollisuutena ja tilaisuutena. Se on myös suuri luottamuksen osoitus.

Hän on kiitollinen, että on päässyt hyödyntämään neuvotteluissa aikaisempaa ammatillista työhistoriaansa (Hiippavuori on työskennellyt Rikosseuraamuslaitoksessa) ja osaamista.

Samalla neuvottelut ovat tarjonneet mahdollisuuden tutustua myös muiden puolueiden neuvottelijoihin ja aktiiveihin.

Hiippavuori oli ennen kristillisdemokraatteihin liittymistä Kokoomuksen jäsen ja Turun kaupunginvaltuutettu.

– Toimin 7 vuotta Varsinais-Suomessa aktiivisesti Kokoomuksessa ja siinä pääsin tutustumaan isomman puolueen kuvioihin, hän kertoo.

Reilu 10 vuotta sitten Hiippavuori kuitenkin koki hengellisen heräämisen. Sen jälkeen hänestä tuntui, että Kokoomus ei enää edustanut hänen sydämensä muuttuneita arvoja.

Hiippavuori vetäytyi kymmeneksi vuodeksi pois politiikassa, perusti perheen ja työskenteli Rikosseuraamuslaitoksessa.

Hän lähti ensin sitoutumattomana kristillisdemokraattien listalle ja menikin heti läpi vuoden 2021 kuntavaaleissa. Puhelu Sari Essayahilta muutti lopullisesti tilanteen.

– Sari pyysi minua hyvinvointialuevaaleihin mukaan ja samalla kävi ilmi, että eduskunnassa on paikka avoimena. Koin työtilaisuuden johdatuksena. Koen, että ovet ovat sen jälkeen avautuneet ihmeellisellä tavalla.

Kaikkein ajankohtaisimpana on nyt edessä elokuun puoluekokous, jossa Hiippavuorella on paljon voitettavana. Varsinais-Suomen piiri on esittänyt häntä KD:n varapuheenjohtajaksi ja niinpä Hiippavuori on mukana elokuussa pidettävän puoluekokouksen varapuheenjohtajakisassa.

– Ajattelen, että tämä on sentyyppinen luottamustehtävä, että se vaatii sen, että siihen kutsutaan ja pyydetään mukaan.

Hän arvioi, että pyynnön taustalla on Hiippavuoren eduskuntavaaleissa tekemä hyvä työ sekä  eduskuntatyön tuoma ymmärrys.

– Uskon, että myös tapaani viestiä ja kohdata ihmisiä arvostetaan, hän sanoo.

Mutta mihin suuntaan Hiippavuori haluaisi kehittää puoluetta?

Hiippavuori sanoo, että kristillisdemokraateilla on Suomen parhaimmat ohjelmat politiikan eri sektoreilta, mutta ohjelmat eivät lähde lentoon ellei viesti mene perille kentällä.

Kentän väki alkaa myös olla varsin iäkästä.

– Paikallistoimijoihin tarvitaan lisäksi työssäkäyviä, nuorempia ihmisiä, jotka haluavat uskoa kristillisdemokraattiisiin arvoihin ja luottaa niihin.

Hiippavuoren mukaan uuden sukupolven ja työssäkäyvien ihmisten houkuttelemiseksi on tehtävä työtä. Siinä myös yleisilmeen kohentamisella on merkitystä.

– Elämme ajassa, jossa viestimisellä ja mielikuvilla on kasvava merkitys. Ihmisille pitäisi tulla tunne, että haluan olla osa tätä porukkaa. Pienillä yksinkertaisilla asioilla voi olla iso merkitys.

– Ihminen haluaa olla mukana toiminnassa, jossa hän kokee että hän saa enemmän kuin hän antaa, hän lisää.

Hiippavuorellekin ovet ovat avautuneet politiikassa 10 poissaolovuoden jälkeen. Hän sanoo, että on nyt mukana eri syistä kuin aiemmin. Kunniahimoisten tavoitteiden sijaan on tullut kulmakiveksi perusarvojen kunnioittaminen.

–  Perusarvot muodostavat kulmakiven, joka voi tuoda hyvinvointia koko yhteiskuntaan.

Paikallispolitiikassa Hiippavuoren aloitteet ovat olleet hyvin maanläheisiä. Ne ovat keskittyneet pitkälti lapsiperheisiin, nuoriin ja työssäkäyviin ihmisiin. Jo Rikosseuraamuslaitoksen työssä korostui päihdehoitojärjestelmän merkitys ja sen mukanaan tuomat inhimilliset ja taloudelliset mahdollisuudet.

Ennen kaikkea Hiippavuori tunnetaan suoraselkäisenä ja -puheisena poliitikkona.

Hän sanoo, että koko puolue kaipaisi selkeämpää viestintää.

– Politiikka monella tavalla viestintää; millä tavalla tuodaan asiat pureksitussa muodossa kansan keskuuteen ja ihmisten sydämiin.

Hän osaa suositella suorapuheisuutta, koska on itse saanut valtavasti rohkaisevaa palautetta, että puhuu kansantajuisesti, selkeästi ja dynaamisesti.

Hän uskoo sen olevan etu mahdollisessa varapuheenjohtajuudessakin.

– Vaalisloganini oli ”Kaunistelematta Katriina” ja monet kysyivät, mitä se tarkoittaa. Se on mahdollisuutta puhua kaunistelematta, olla suoraselkäinen ja suorapuheinen kuitenkin totuudessa ja rakkaudessa.

Hiippavuori on sydämeltään evankelista. Hän luottaa, että hengellinen ja yhteiskunnallinen kutsumus voivat kauniilla tavalla nivoutua yhdeksi.

– En ole halunnut pitää lamppua vakan alla omasta uskosta puhuttaessa. Se on kallio ja antaa kaikelle elämälle merkityksellisyyden, ja josta käsin yhteiskunnallisia asioitakin on mielekästä edistää.

– Kristillisdemokratia ja hengelliset asiat ovat eri asioita ja se on syytä viestiä vahvemminkin kentälle ja mediaan. Mutta sydämen kutsumukseni on julistaa evankeliumia, koska se tuo todellisen ilon. Aion siis jatkossakin tehdä sekä hengellistä työtä että yhteiskunnallista vaikuttamistyötä, miten ovet sitten avautuvatkaan, hän sanoo.

 

Alkuperäinen haastattelu luettavissa KD-lehdestä.

Kutsu Katriina Kylään

Haluatko kutsua minut puhujavieraaksi tapahtumaasi tai mielenkiintoiseen tilaisuuteesi? Haluaisitko olla mukana osana tätä hienoa ja merkityksellistä kampanjaa kirittämässä minua kohti Eduskuntaa? Haluatko kysyä ajatuksistani ja näkemyksistäni? Rohkaista tai tukea?