Valtion budjetista reilu 1/4 eli yli 26 miljardia euroa käytetään sosiaali- ja terveyspalveluihin. Tänä vuonna sote saa yli 2 miljardia lisää rahaa. Oppositio syyttää leikkaamisesta, mutta se ei pidä paikkansa. Voisikin jopa sanoa, että miten saamme soten toimimaan, vaikuttaa ratkaisevasti koko Suomen talouden kantokykyyn.
Väestömme ikääntyy, palvelutarve kasvaa. Samalla veronmaksajien määrä vähenee.
Soteuudistus toteutettiin, koska entiseen malliin ei voitu jatkaa.
Sosialistinen malli tosin loi raskaan ja kalliin hallinnon, vaikka tavoitteena oli luoda yhdenvertaiset palvelut ja hillitä kustannuksia.
Rahoitus on saatava kestävälle pohjalle. Alueilla on jouduttu tekemään nopeita talouden sopeutustoimia, koska rahoitusmalli on alkujaankin ollut riittämätön. On jouduttu tekemään hätäratkaisuja. Nyt tarvitaan sekä valtakunnallisia, että alueellisia toimenpiteitä.
Tarvitaan rohkeita ja uudenlaisia tapoja ajatella ja toimia. Seiniin ei pidä rakastua liikaa vaan laadukkaisiin palveluihin. Ennaltaehkäisevät palvelut, digi-, etä- ja liikkuvat palvelut otettava käyttöön tarkoituksenmukaisesti.
Laadukkaimmat palvelut tuotetaan monituottajamallilla.
Silloin julkinen, yksityinen ja kolmas sektori täydentävät toisiaan.
Rahoitusmallin oltava oikeudenmukainen, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä palkittava alueita. Vaikuttavimmat palvelut käyttöön.
Sosialismissa ja markkinataloudessa on kaksi ratkaisevaa eroa:
1) Oikeistokonservatiivina tavoittelen vähemmän hallintoa ja byrokratiaa, enemmän palveluita ja hyvinvointia.
2) Ratkaisevinta ei ole se, kuka palvelut tuottaa vaan se, että hyvää hoitoa ja apua saa kun sitä tarvitsee.
Samalla yrittäjyys vahvistuu ja alueen elinvoima paranee. Koska vain työn ja yrittämisen kautta luodaan jakovaraa, jotta heikommastakin voidaan pitää huolta.